Gastric Bypass

 
 

 

 

 

 

Herunder vil der være en følgende beskrivelse:

Kort om hvad en Gatric Bypass
Definition af en Gastric Bypass
Regler og muligheder for dig der ønsker at få en fedmeoperation.

 

Kort om hvad er en Gastric Bypass

Gastric Bypass

Operationen
Den operation, som skal foretages, kaldes laparoskopisk gastrisk bypass og udføres med kikkert (laparoskop).
Formålet med operationen er et blivende vægttab på 60-70 % af overvægten, hvilket medfører at livskvaliteten afgørende forbedres og de fedme relaterede sygdomme og symptomer reduceres. De skal imidlertid ikke forvente, af de bliver normalvægtig.
 
Operationen virker på tre måder

  1. Begrænser fødeindtagelsen. Da mavesækken formindskes således, at den kun kan indeholde små mængder, vil det medføre, at De fremover kun kan indtage små måltider. Indtages store måltider, medfører dette ubehag og optastninger.
  2. Begrænser fødevalget. Visse fødeemner tåles dårligt, f.eks. sukker og fedt. Indtages disse fødeemner, medfører det ubehag, mavesmerter og svimmelhed.
  3. Begrænser optagelsen af føde. Da størsteparten af mavesækken og den øverste del af tyndtarmen forbikøres (bypasses), vil det reducere optagelsen af sukker og fedtstoffer og dermed reducere kalorieoptagelsen.

Teknik
Nedenstående tegning viser, hvordan tarmsystemet ser ud efter operationen.
Ved kikkertoperationen, som udføres gennem fem 1 cm små huller, skilles den øverste del fra resten af mavesækken. Tyndtarmen deles ca. 75 cm nedenfor tolvfingertarmen, og den nederste kobles nu til "minimaven". Ca. 100 cm nedenfor "minimaven" sys tyndtarmen sammen. Herved forbikøres mavesækken, tolvfingertarmen og den øverste del af tyndtarmen. Maden løber fra "minimaven" direkte ned i tyndtarmen og forenes først 100 cm nede med galdesyren og bugspytkirtlens enzymer.

Operationen varer mellem 1½ - 2 timer, men vil ofte opleves længere for patient og pårørende, idet indledningen af bedøvelsen og opvågning efter operationen varer ca. 1 time. Fra De er kørt fra afdelingen, og til De er tilbage på afdelingen, vil der gå ca. 3 timer.

 

Kilde: Jens Fromholt Larsen Privathospital Mølholm

 

 

 

Definition:

 

Gastric Bypass er en af de operationer, som kan føre til et betragteligt vægttab, hvis man er meget overvægtig. Operationen reducerer kroppens optagelse af kalorier. Kalorie reduktionen sker på to måder:
1. Efter operationen er maven mindre. Man føler sig mæt hurtigere og lærer at reducere den mængde man kan spise på et givent tidspunkt.
2. En del af maven og tyndtarmen er bogstaveligt sprunget over, så færre kalorier optages af kroppen. Desværre betyder det også at nogle gange næringsstoffer går tabt.

Operationen er kun rigtig for en person, hvis man opfylder nogle bestemt kriterier, som beskrives senere.

Beskrivelse:
Før enhver vægtreduktionsoperation, vil man får en grundig undersøgelse og evaluering af ens overordnede helbred.

En psykisk evaluering vil blive foretaget for at fastslå om man er klar til at omlægge sit liv til en sundere livsstil. Hvis man ikke er klar til at lave ændringer i ens livsstil (og ikke har virkelig prøvet at gøre det allerede), vil man ikke blive betragtet som egnet til en operation. Hvis man ikke ændre sin livsstil, vil operationen ikke blive en succes.

Man får også få en grundig ernæringsmæssig vejledning før og efter operationen.

Operationen foregår under narkose. Der er to trin:
• Step 1 -- Det første trin i operationen er at lave maven mindre. Kirurgen deler maven i en lille øvre sektion og en større i bunden ved hjælp af clips som minder om sting. Den øverste del af maven vil komme til at indeholde mad.
• Step 2 – Efter maven er blevet delt, forbinder kirurgen et stykke af tyndtarmen til den øverste mave. Når du spiser vil maden nu ”rejse” fra den lille ny mave gennem dette stykke tarm og derved springe over den store nederste del af maven. Den anden ende af tarmen forbindes til den resterende del af tyndtarmen, så der dannes en Y-form.

Denne Y-forbindelse gør at maden kommer i forbindelse med mavevæske og galde, som hjælper kroppen med at optage vigtige vitaminer og mineraler. Dog kan man opleve ringe optagelse af visse næringsstoffer.

Kikkertoperation:
Gastric Bypass kan udføres ved en kikkertoperation. Denne teknik tillader kirurgen at lave mindre snit, hvilket formindsker risikoen for store ar og brok efter operationen.

Først laves små snit i maven. Kirurgen indfører tynde kirurgiske instrumenter igennem disse snævre åbninger. Kirurgen indfører også et kamera igennem et af disse små åbninger, hvor han så kan se på en skærm hvad han gør.

Forskellige typer af vægtreducerende operationer:
Vægtreducerende operationer kan opdeles i tre kategorier:
• ”Begrænsende procedure” – disse reducerer størrelsen på maven.
• ”Formindskelse af optagelse-procedure” – disse ændre ”vejen” fra maven til tarmene og formindsker optagelsen af kalorier, vitaminer og mineraler i tarmene.
• ”Kombineret procedure” – er en blanding af de ovenstående.

Gastric Bypass er en kombineret procedure og er derfor mere succesfuld hvad angår vægttab, end en begrænsende procedure, da det er lettere at ”snyde” og spise for meget og derved udvide den nye lille mave.

Indikationer:
En Gastric Bypass operation kan være en mulighed hvis du er meget overvægtig og uden succes har prøvet at tabe vægt ved hjælp af diæt eller motion, og det er usandsynligt at du vil have succes med at tabe vægt uden operation.

Gastric Bypass er ikke en nem løsning for svær overvægt. Operationen tager flere timer og der er risici og mulige komplikationer. For eksempel er opkastninger efter operationen ikke ualmindelige, hvis man spiser mere end den lille ny mave kan indeholde.

Ens engagement til en ændret livsstil skal være meget stærk også efter operationen, ellers er det sandsynligt at komplikationer kan opstå.

Operationen kan tages i betragtning for overvægtige der har følgende:
• Et BMI på 40 eller mere. BMI er en kalkulation baseret på højde og vægt, som bruges til at fastslå om man er normalvægtig eller overvægtig. Dem med BMI på 40 eller mere er mindst 50 kg over den anbefalede vægt- Et normalt BMI er mellem 18,5 og 25.
• Et BMI på 35 eller mere sammen med en livstruende sygdom, som kan afhjælpes ved hjælp af vægttab, som for eksempel søvn apnø, type 2 diabetes og hjertesygdomme.

Kikkertoperation:
Ikke alle er egnet til en kikkertoperation. Hvis man vejer mere end 175 kg eller hvis man tidligere er blevet opereret i maveregionen, er man måske ikke en god kandidat til kikkertoperation. Det er kirurgen, som bestemmer hvilken metode, som er den sikreste.

Risici:
Risikoen ved Gastric Bypass er blandt andet:
• Blødninger.
• Infektioner.
• Opfølgende operationer for at rette komplikationer eller fjerne overflødig hud.
• Galdesten pga. betydeligt vægttab på kort tid.
• Opkast fordi man spiser mere end der kan være i maven.
• Mangle på jern eller B12 vitamin, som kan føre til blodmangel (hvis de opstår).
• Kalcium mangel (hvis det opstår) kan forårsage tidlig knogleskørhed eller andre knogle sygdomme.

Opfølgende operationer er mindre sandsynlige, hvis operationen er en kikkertoperation.

En anden almindelig komplikation efter operation er ”dumping syndrom” – symptomerne er følgende:
• Kvalme og opkast.
• Diarré
• Oppustet fornemmelse
• Svimmelhed
• Sveder
Man kan formindske disse symptomer ved at følge diætistens anvisninger nøjagtigt, især i de første 2 måneder efter operationen.

Forventninger efter operationen:
Resultaterne for vægttab er generelt gode efter en Gastric Bypass operation. De fleste patienter taber i gennemsnit 5 kg pr måned og når en stabil vægt efter 18 til 24 måneder efter operationen. Oftest taber man sig mest lige efter operationen, når man stadig er på flydende kost.

Efter operationen skal man ofte til kontrol i løbet af det første år. Ved disse kontrolbesøg bliver man evalueret på fysik, ændringer i vægt og næringsmæssige behov. Man skal også snakke med en diætist ved disse kontrolbesøg.

Operationen er ikke en løsning i sig selv. Selv om det hjælper en til at spise mindre og føle sig hurtigere mæt, skal man stadig arbejde for det. For at opnå vægttab og undgå komplikationer, skal man motionere og spise rigtigt, sådan som læge og diætist vil lære dig.

Efter operationen:
Man vil som regel blive på sygehuset i 4-5 dage efter operationen. Man vil først blive udskrevet, når man kan gøre følgende:
• Bevæge sig uden for meget ubehag.
• Spise flydende og/eller pureret mad uden at kaste op.
• Ikke længere behøver smertestillende indsprøjtninger.

Man skal blive på flydende eller pureret kost i flere uger efter operationen. Selv efter den tid vil man hurtigt føle sig mæt, selv om man kun har fået nogle få bidder mad. Dette er fordi den nye mave oprindeligt kun kan indeholde nogle få teskefulde mad. Maven vil efter et stykke tid udvide sig. Men den vil ikke kunne indeholde mere en ca. en kopfuld grundigt gennemtygget mad.

Til kontrolbesøgene vil lægen fastslå om man skal have tilskud af jern B12 vitamin eller andre næringsstoffer. Kosttilskud som for eksempel multivitamin med mineraler skal bruges for at give næringsstoffer som man ikke får i diæten. Manglen opstår da man spiser mindre og fordi maden passere så hurtigt gennem fordøjelsessystemet.

Når man begynder at spise mere fast føde, skal man huske at tygge hver bid meget langsomt og omhyggeligt.

Man skal spise små måltider ofte gennem dagen, i stedet for store måltider som maven ikke kan rumme.

Den nye mave vil sikkert ikke kunne rumme både fast føde og væske på samme tid. Så man bør undgå væske mindst 30 i forbindelse med mad og kun nippe når man drikker.

Man vil ikke være i stand til at tolerere store mængder fedt, alkohol eller sukker. Man skal reducere sit fedt-indtag, især når det gælder fast-food, friturestegte ting og meget fedtholdige varer, samt ting med meget sukker som fx kage, småkager og slik.

Motion og støtte fra andre er ekstremt vigtigt for at du kan tabe dig og vedholde et vægttab efter en gastric bypass. Man kan som regel genoptage motion efter 6 uger. Før det vil man være i stand til at gå kortere ture i et behageligt tempo, hvis lægen siger god for det.
Motion forbedre fordøjelsen og motion og deltagelse i en støttegruppe kan give ens selvtillid et skub og hjælpe en med at bevare motivationen.

 

 

Regler og muligheder for dig der ønsker at få en fedmeoperation.


En fedmeoperation er en stor beslutning og ofte har beslutningen været længe undervejs, og når den så er taget, vil man gerne have det overstået hurtigst muligt.

Det følgende vil kunne hjælpe dig igennem den jungle af regler og muligheder der er.

Der er flere muligheder
du kan blive henvist af egen læge til et offentligt sygehus og derved få operationen betalt af det offentlige

Du kan vælge og betale selv på et af de to danske privathospitaler der foretager fedmeoperationer

Du kan vælge at tage til udlandet og få fortaget operationen billigere end i Danmark

Det følgende vil omhandle de regler der findes omkring henvisning til operation og hvilke muligheder der er for at få det betalt af det offentlige.

Da fedmeoperationer i dag er underlagt behandlingsgarantien kan man kræve omvisitering til et privathospital hvis ventetiden på behandling overstiger 1 måneder.

For at kunne blive omvisiteret er det nødvendigt at have en tid på et offentligt sygehus for at kunne bevise at det offentlige ikke opfylder behandlingsgarantien.

Man skal bede sin læge henvise sig til et af de 5 behandlende sygehuse. (Århus, Ålborg; Odense; Glostrup og Hvidovre)

Og derefter har sygehuset efter de har modtaget henvisningen 8 Arbejdsdage til at svare dig. Så i praksis tager det ca. 14 dage.

Der er en mulighed for at sygehuset kræver at man skal have lavet en gastroskopi inden de kan tage stilling til henvisningen, og dette gøres på det lokale sygehus.

Når du modtager dit brev med en tid til forundersøgelse, er der formentlig et papir med som du kan sende til patient vejledningen, og så undersøger de muligheden for omvisitering.

Men man kan også ringe til dem og i de fleste tilfælde bliver omvisiteringen klaret over telefonen.

Og derefter skal du vente på indkaldelse fra det valgte privathospital.
I øjeblikket er det kun Privathospitalet Mølholm i Vejle, og Privathospitalet Hamlet i København, Eira i Århus der har aftale med det offentlige om omvisitering.

Vægttab før operationen

Mange undrer sig over, hvorfor at de skal tabe sig, for at kunne få en operation, som netop er henvendt til personer, der har svært ved at tabe sig. Det kan virke helt paradoksalt.

I starten var det fordi, at de, dengang få sygehuse, oplevede, at når personer var blevet godkendt til operation, så kunne de i løbet af ventetiden på selve operationen nemt tage 10-20 kilo på. Hvilket jo ikke var hensigtsmæssigt. I dag er det et krav fordi, det simpelthen gør operationen nemmere.

De første kilo man taber sig, vil man tabe sig omkring organerne i bughulen, mange overvægtige døjer f.eks. med fedtlever, hvilket gør, at der er endnu mindre plads i bughulen til kirurgernes instrumenter. Hvis man har et hurtigt og effektivt vægttab lige op til operationen, så vil der derved gives bedre plads til kirurgerne. Det er altså af sikkerhedsmæssige årsager, at man vælger at forlange dette krav. Ikke kun for kirurgernes skyld, men også for patientens egen.

Enkelte vil opleve at få stillet et større vægttabskrav i sigte, det skyldes simpelthen, at medicineren har vurderet, at der stadig vil være problemer med at komme til med instrumenterne.

Alle hospitaler i Danmark følger kravet om 8 procent i vægttab op til operationen. I udlandet ser de anderledes på dette område. Der er tale om 8 procent af ens vægt. Dvs. Vejer du 100 kilo, vil du skulle tabe dig 8 kilo.

Fordelen ved vægttabet før operationen er også, at du allerede er inde i en kostændring, at de kilo, som du har tabt før operationen, skal du ikke kæmpe med efter.

Er du en af de få, der har meget svært ved at tabe dig, de fleste har svært ved at holde en kostomlægning i længere tid, altså at holde vægttabet. Der er hjælp at hente. Mange benytter kontroversielle kure som suppekuren, nupopulver eller slankepiller. Mulighederne er mange, og selvfølgelig vil en effektiv kostomlægning være at foretrække, så kan det være svært, at tabe sig hurtigt på kort sigt lige op til en operation. Jo hurtigere vægttabet er, jo tættere på operationsdatoen desto bedre.

 

 

Startside

Dette Websted blev sidst opdateret 08. juni 2008